De geschiedenis en het onstaan van de Mid West Band

De geschiedenis van Politiemuziek in Tilburg

In 1927 richtte de Gemeentepolitie Tilburg een harmonie op. Met instrumenten die bij elkaar gesprokkeld werden uit de failliete boedel van een andere harmonie, werden de eerste stappen gezet. Een heuse harmonie ontstond en ze werd zelfs uitgebreid met een tamboerkorps. In de hoogtijdagen van de harmonie kende zij ruim 70 leden. Echte harmonie dirigenten als Jan van der Peet en Rinus van Hamond “stonden” voor het orkest.

Tijdens de jaren tachtig was harmoniemuziek bij de Politiemensen van Tilburg niet meer zo in trek. Er werd gezocht naar een andere vorm en er ontstond een orkest dat op een Big Band leek. De eerste stappen van rechte harmoniemuziek naar swingende BigBand jazz werden gezet, maar het zou nog stevig repeteren vergen om dit doel te halen.

Ook de naam van de harmonie werd opzij gezet en van het Tilburgs Politie Muziek Corps (TPMC) werd de Tilburgse Politie BigBand.

Inmiddels bestaat Politiemuziek in de stad Tilburg dus al meer dan 95 jaar. We organiseerden een aantal BigBand festivals (in 1992 en 2002) en we maakten 2 CD’s “True Blue” in 2007 en “Blue Connection”in 2013

Het ontstaan van de Mid West Band

Tijdens de reorganisatie van de Nederlandse Politie in 1993 hield ook de Tilburgse Politie op te bestaan en ging zij over in de Politie Midden en West Brabant.

Ook de Tilburgse Politie BigBand veranderde van naam. De Tilburgse Politie BigBand werd de Mid West Band en onder die naam is het orkest inmiddels ruimschoots bekend geworden.

In de loop van de tijd heeft een aantal artistieke leiders de band muzikale richting gegeven.

Zo was daar tijdens het ontstaan van de Tilburgse Politie BigBand natuurlijk Rinus van Hamond die het orkest begeleidde tijdens de eerste stappen van harmoniemuziek naar het BigBand repertoire. Voor Rinus een ware opgave om de anders denkende muzikanten een totaal andere stijl van spelen aan te leren.

Toen het orkest een aantal jaren verder was en ondertussen Mid West Band was gaan heten, werd Rinus van Hamond opgevolgd door Maino Remmers. Een echte autoriteit op het gebied van de BigBand muziek die niet voor niets adjunct directeur van het Fontys conservatorium in Tilburg is.

Sinds 2003 gaat het orkest onder de bezielende leiding van Rob van Reijmerdal swingend door het leven. Met de speciaal door Rob geschreven arrangementen is ook de repertoirekeuze veelzijdig en ook hedendaags te noemen. Natuurlijk blijven de BigBand standards op het repertoire staan. We zijn niet voor niets een BigBand